Tagasi listivaatesse

Kasemahla kogumine ja joogiks tarvitamine Vana-Võromaal

Valdkond: LOODUSVARADE MAJANDAMINE > korilus; TOIT JA TOITUMINE > joogi valmistamine ja säilitamine

Paik / piirkond: Vana-Võromaa

Autor: Külli Eichenbaum

Koostatud: 2012

Kõo tikkamine ja kõomahla juuminõ

Kuulutades kevade saabumist, on kasemahl Võrumaal, nagu ka mujal Eestis, sajandeid olnud kevadsuvisel ajal tervislikuks ja kosutavaks janukustutajaks. Kasemahlal on hulk häid omadusi. Näiteks ergutab see neerude tegevust ja soodustab liigsete soolade väljumist organismist. Usutakse, et värske kasemahla joomine annab inimesele jõudu. Lapsed peaksid kasemahla tarvitama, et tugevaks kasvada. Vanemad inimesed teavad, et värske kasemahlaga silmade pesemine hoiab need terved, samuti aitab kasemahl mõne nahahaiguse puhul.