Noarootsi taaselustab rannarootslaste kultuuripärandit

Pärast 32. aastast vaheaega peeti Noarootsis taas kodukandipäevi. Esimesed Noarootsi kodukandipäevad toimusid 1988, teised 1990. aastal. Noarootsi kodukandipäevade taaselustamine oli vajalik selleks, et anda noortele edasi rannarootsi kultuuripärandit. Kodukandipäevade tähtsal kohal oli rannarootsi kommete tutvustamine ja rannarootslaste elu meenutamine. Põhiline tegevus toimus Pürksis eestirootslaste kodukandiühingule kuuluvas Mikågårdenis-Miku talus, kus oli käsitöölaat ja töötoad. Taluhoovil sai tutvuda kirivöö valmistamisega, pärimustantsude ja-muusikaga. Uudistada sai ka esimese tikitud 20 meetrise rannavaiba koopiat. Kodukandipäevade raames oli võimalus väisata kaheksat erinevat näitust. Lisaks tutvuti rannarootsi eluoluga 19. sajandi keskpaigas, Noarootsi hariduseluga, Noarootsi riietumis tavadega, Rooslepa kabeli kirikuvaradega. Saadi teadmisi Noarootsi aladest, küladest ja vaadata fotosid esimesest kodukandipäevadest.