Tagasi listivaatesse

Ühepuulootsiku ehitamine ja kasutus Soomaal

Valdkond: ASUSTUS, ELUKORRALDUS ja ELUKESKKOND > Transport ja sidepidamine; KÄSITÖÖ > Puidu töötlemine; transpordivahendite ehitamine ja parandamine; LOODUSVARADE MAJANDAMINE – metsandus

Paik / piirkond: Soomaa

Autor: Aivar Ruukel, Oliver Loode, Priit-Kalev Parts, Vadim Svjatkovski

Koostatud: 2016

Viimati muudetud: 28.02.2020

Soomaal mõeldakse sõna „lootsik“ all alati ühepuulootsikut. Viimasel ajal on sünonüümina levinud sõna „haabjas“, samatähenduslik on ka „ühepuupaat“. Vändra kandis on ühepuulootsikut hüütud ka hingepüüdjaks.
„Hingepüüdjaga sõitmine nõuab paremat sõudmisoskust, sest see on kitsas ja põhi ümmargune ning võib iga suurema vääratuse juures kergesti ümber minna ja teilt hingegi võtta. Sellest ongi tolle sõiduki nimi tulnud.“ (https://haabjas.com/2019/12/08/ilus-oled-isamaa/)